5 tips om vele malen productiever te zijn (+ extra diepgaande praktische tips)

Tijd is tegenwoordig waardevoller dan geld. Zodra je aan het werk bent wil je dus zo productief mogelijk zijn. Wanneer er productiever wordt gewerkt zal er sneller resultaat geboekt worden en uiteindelijk zal het gewenste resultaat eerder gerealiseerd worden. Om zo productief mogelijk te zijn geven wij 5 tips die onmisbaar zijn wanneer er gewerkt wordt.

 

1. Natuurlijk licht

Volgens onderzoekers van het Interdepartmental Neuroscience- programma aan de Northwestern University in Chicago blijkt dat werken in een ruimte zonder daglicht veel schadelijke gevolgen kan hebben. Daarbij is er een sterke relatie tussen blootstelling aan daglicht op het werk en de slaapkwaliteit en het kwaliteit van het leven van mensen die binnen werken. Om productiever te worden is het dus belangrijk om en je kwaliteit van leven te verbeteren is het dus belangrijk om te werken waar daglicht is. 

 

2. Circadiaans ritme en slaap

Het circadiaans ritme is ook wel het bioritme van het menselijk lichaam. Elk groot systeem in het lichaam heeft een cyclus. Deze cyclus wordt geregeld in 24 uur. Tegenwoordig hebben we de luxe om te werken, eten en slapen wanneer we willen. Zodra we dit zelf gaan regelen wordt ons bioritme verstoord en zal je minder goed functioneren. We kunnen veel vertellen over het circadiaans ritme, maar dat komt in een later artikel. Voor nu focussen we ons op het slaap aspect.

Slaap speelt een onwijs belangrijke rol voor de productiviteit. Gevolgen van slecht slapen zijn onder andere minder goed cognitief functioneren en minder energie hebben. Wij geven jou vijf tips om kwalitatief beter te slapen. Deze tips kan je direct toepassen.

1. Probeer 8 uur per nacht te slapen

Studies tonen aan dat nachten van 7 uur kunnen zorgen voor minder productiviteit en concentratie. Dit gaat natuurlijk gepaard met minder effectief en efficiënt werken. Daarbij gaat de vaardigheid om beslissingen te nemen achteruit. En deze maak je veel, heel veel gedurende de dag.

2. Drink geen koffie na 15.00/16.00 uur

Het kan zijn dat je geen moeite hebt om in slaap te komen, maar het kan de slaapkwaliteit wel belemmeren. Zo is er een kans dat je onrustig slaapt en dus niet optimaal hersteld.

3. Vermijd blauw licht

Dit komt onder andere uit de mobiele telefoons en lampen. Blauw licht is licht dat er voor zorgt dat je hersenen denken dat je wakker moet worden. Als je dit licht minimaal 45 minuten voor het slapen gaan vermijdt, zal je zien dat je makkelijker in slaap komt en kwalitatief beter zal slapen.

4. Drink niet te veel water en/of thee

Je merkt het waarschijnlijk als je een avond uit bent geweest: je hebt aardig wat bier op en moet er ‘s ochtends vroeg uit om te plassen. Voorkom dit door ongeveer 2 a 3 uur van te voren niks meer te drinken. Hierdoor zal je niet gestoord worden in je nachtrust.

5. Vermijd stress

Uit onderzoek blijkt dat je hierdoor onrustig van gaat slapen. Hier volgen een paar tips om met minder stress naar bed te gaan.

  1. Schrijf alle zaken die je nog moet doen op een blaadje, zodat je het met rust kan laten en de volgende dag er weer mee aan de gang kan.

  2. Doe ademhalingsoefeningen of meditatie voor het slapen gaan in plaats van op Instagram en Facebook te scrollen (=reactief in plaats van proactief). Het voordeel van meditatie is dat je lichaam tot rust komt.

  3. Neem een warme douche. Dit geeft een rustgevend gevoel waardoor je lichaam tot rust komt en dus sneller in slaap komt.

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over productiviteit en andere content met betrekking tot het behalen van succes? Download dan nu onze gratis e-boek: Succes door Actie!