Knal als een kogel door je dag met bulletproof koffie

Koffie, grasboter en kokosolie (MCT-olie). Het klinkt als een soort heksenpapje dat je als kind vroeger had kunnen maken, alsof je gewoon maar wat bij elkaar sprokkelt, dat mixt en vervolgens dit het resultaat is. Het is echter niet zo, deze 3 ingrediënten gemixt vormen het ‘wonder’ drankje genaamd ‘bulletproof koffie’. Word je er kogelwerend van? Ik denk van niet, wat word je er dan wel van?

 

Waarom bulletproof koffie?

Iedere dag begin ik met het drinken van een bulletproof koffie. Het geeft mij een geweldige boost en ik sta meteen klaar om mijn dag te beginnen. Voor vele mensen is koffie het ‘go-to’ drankje om de dag energiek mee te beginnen. Nu kan koffie op zich een mooi begin van de dag zijn, maar met de bulletproof maak je het net even beter. Door de mix van cafeïne en vetten in de bulletproof koffie krijg je in de ochtend meteen een ‘energie boost’, plus een verzadigd gevoel. Niet een tijdelijk boost, maar urenlang.

Wat houdt bulletproof koffie in?

Zoals al gezegd bestaat bulletproof koffie uit 3 dingen, namelijk koffie, grasboter en kokosolie (MCT-olie). Deze drie ingrediënten hebben ieder zo hun eigen krachten die wij hier zullen benoemen.

  • Koffie bevordert de hersenfunctie en verkleint de kans op ziekten. Koffie is een rijke bron van polyfenolen en antioxidanten. De cafeïne in koffie kan onder andere het geheugen en glucose tolerantie verbeteren, vetverlies bevorderen en sportprestaties verhogen.

 

  • Grasboter is gemaakt van koemelk van koeien die gras eten, in plaats van granen. Grasboter bevat meer omega 3 vetzuren, CLA, beta caroteen, vitamine A, vitamine K, vitamine D, vitamine E en antioxidanten dan reguliere roomboter. CLA staat voor conjugated linoleic acid, in het Nederlands gekend als linolzuur. Dit is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je lichaam het niet zelf aanmaakt.

 

  • Kokosolie (MCT-olie). MCT’s (Medium Chain Triglycerides) zijn middellange vetzuurketens. Dit zijn vetzuren die worden gewonnen uit kokosnootolie en/of palmolie. Hoe korter de keten, hoe makkelijker je lichaam deze kan opnemen en omzetten in ketonen. Bij kokosnootolie gaat het om een relatief kleine keten, waardoor de ketonen snel vrij komen. Ketonen zijn kleine moleculen die je hersenen gebruiken als brandstof, via de kokosnootolie is deze brandstof dus ook snel beschikbaar voor de hersenen en zal je het effect snel merken! Om ketonen heen is ook een heel voedingspatroon gecreëerd, hier komen we later in een andere blog op terug.

 

Voordelen van bulletproof koffie

Dit zullen algemene voordelen zijn, voor iedereen kan het anders aanslaan en test dan ook vooral goed hoe JIJ erop reageert. Ieder lichaam werkt anders en jouw gezondheid staat op nummer 1. Als het niet goed voelt neem het dan vooral niet. Je weet nu wat er in bulletproof koffie zit, alleen wist je dat dit drankje zo krachtig is, dat je je normale ontbijt zelfs kunt overslaan? Misschien begin je de dag gewoonlijk met wat havermout, yoghurt of fruit. Op zich natuurlijk niets mis mee, alleen halverwege de ochtend is die snelle energiepiek weer gedaald en is je focus soms ver te zoeken. Door in plaats daarvan bulletproof koffie te drinken, heb je een verzadigd gevoel tot de lunch. MCT-olie ofwel kokosolie houdt de hongerhormonen ghreline en leptine namelijk in balans. Dit is helemaal ideaal als je wilt afvallen. Omdat bulletproof koffie voornamelijk gezonde vetten bevat past het perfect binnen de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet. Al met al dus een geweldig begin van je dag!

Hoe maak je het?

Het maken van een bulletproof koffie is erg simpel, je hebt er niet veel voor nodig en het is binnen een paar minuten gemaakt.

  1. Maak koffie
  2. Doe 1 eetlepel grasboter in de blender
  3. Doe 1 theelepel MCT-olie/kokosolie in de blender
  4. Giet de koffie in de blender
  5. Blend totdat de koffie een bruine kleur krijgt, een beetje zoals een latte
  6. Giet eventueel de koffie over in een beker of drink hem uit de blender (scheelt weer in afwas :))
  7. Geniet van je ochtend boost

 

Dit is het dan. Genoeg redenen om jouw ochtend te beginnen met een bulletproof koffie. Probeer het een keer uit en kijk wat het voor jou doet. Wij zijn erg benieuwd hoe het voor jou werkt, dus laat het ons vooral weten door een bericht te sturen.

Meer weten?

Wil jij meer weten over voeding, energie en andere content met betrekking tot het behalen van Succes? Of lijkt het je leuk om te delen waarmee jij hebt geëxperimenteerd en wat voor jou werkt?  Neem dan contact met ons op of download onze gratis e-boek: Succes door Actie