Hoe Kan Je Nu Echt Volwassenen Worden/Zijn?

Als je googled “hoe word je volwassen?”, zullen de meeste zoekresultaten focussen op voorbereiden voor een sollicitatiegesprek, managen van je financiën, achter jezelf opruimen en niet een klootzak zijn. Deze dingen zijn allemaal geweldig en inderdaad alle dingen die verwacht zijn van een volwassenen om te doen. Maar deze dingen op zich maken je nog geen volwassenen. Ze voorkomen simpelweg het feit dat je geen kind bent, wat niet hetzelfde is.

 

Volwassen zijn is niet hetzelfde als geen kind meer zijn.Click To Tweet

 

Dat is omdat de meeste mensen die deze dingen doen, ze doen omdat het regels en transactie gebaseerd is. Het zijn middelen voor een oppervlakkig eind. Je bereidt je voor op een sollicitatiegesprek, omdat je een goede baan wil. Leert hoe je je huis schoonmaakt, omdat het level van schoonheid directe consequenties heeft voor wat mensen over je denken. Je managed je financiën, omdat als je het niet doet, je keihard de lul bent één of andere dag in de toekomst.

Onderhandelen met de regels en de sociale orde staat het toe voor ons om goed functionerende menselijke wezens te zijn in de wereld, maar ook om zo hun doelen realiteit te maken.

Volwassen worden

Zo maak jij je doelen SMART

Wat is dan belangrijk tijden volwassen worden?

Uiteindelijk realiseren we ons dat de meest belangrijke dingen in het leven niet te verkrijgen zijn door te onderhandelen. Je wilt niet met je vader onderhandelen voor liefde, met je vrienden voor vriendschap of met je baas voor respect.

Onderhandelen met mensen om ze van je te laten houden of respecteren voelt kut. Het ondermijnt het hele project. Als je iemand moet overtuigen om van jou te houden, dan houden ze niet van je. Wanneer je iemand moet vleien om je te respecteren, zullen ze je nooit respecteren. Zodra je iemand moet overtuigen om je te vertrouwen, dan vertrouwen ze je nooit echt.

Wat is nou waardevol?

De meest waardevolle en belangrijke dingen in het leven zijn, per definitie, niet-onderhandelbaar. Als je probeert om te onderhandelen voor ze, verwoest je ze daarmee meteen. Je kan niet samenzweren voor geluk, het is onmogelijk. Maar dit is wel vaak wat mensen proberen te doen, voornamelijk wanneer zij zoeken naar zelfhulp en andere persoonlijke ontwikkeling adviezen, wat ze eigenlijk zeggen is, “Laat mij de regels zien van het spel dat ik moet spelen, en ik speel het,” niet realiserend dat juist het feit dat ze denken dat er regels zijn naar geluk dat dat is wat hen tegenhoudt van gelukkig zijn. 

Terwijl mensen die navigeren door het leven door middel van onderhandelen en regel ver kunnen komen in de materiële wereld, blijven ze verminkt en alleen in de emotionele wereld. Dit is omdat transactionele waarden relaties creëren die gebouwd zijn op manipulatie.

Wat is dan volwassenheid?

Volwassenheid (oftewel: volwassen zijn) is de realisatie dat soms een abstract principe goed en juist is voor ons eigen bestwil, dat zelfs als het jou pijn doet vandaag, zelfs als het andere pijn doet, eerlijk zijn nog steeds het juiste ding om te doen is. Op dezelfde manier realiseert de adolescent zich dat er meer in de wereld is dan de kinderlijke plezier en pijn, de volwassene realiseert zich dat er meer is in de wereld dan de adolescent’s constante onderhandeling voor bevestiging, goedkeuring en tevredenheid. Volwassen worden is dan ook het ontwikkelen van het vermogen om te doen wat juist is voor de simpele reden dat het juist is. 

Een adolescent zou zeggen dat ze eerlijkheid waardeert, alleen omdat ze geleerd heeft dat dat zeggen goede resultaten produceert. Maar wanneer ze geconfronteerd wordt met moeilijke gesprekken, ze witte leugens zal vertellen, de waarheid zal overdrijven en passief-agressief worden. Een volwassenen zal eerlijk zijn voor de simpele reden dat eerlijkheid belangrijker is dan haar eigen plezier of pijn. Eerlijkheid is belangrijker dan krijgen wat je wil of het bereiken van een doel. Eerlijkheid is inherent goed en waardevol, in en op zichzelf. Daardoor is eerlijkheid een EIND, niet een middel naar een of ander eind. 

De principiële waarden van volwassenheid zijn onvoorwaardelijk, dat is, ze kunnen niet bereikt worden door welk middel dan ook. Het zijn einden in en op zichzelf.

[Credits naar het boek: Every thing is F*cked] (nee, dit is geen affiliate link). Wil je meer leren over zelfontwikkeling en écht in Actie komen? Vul dan het onderstaande formulier in.